2014. augusztus 5., kedd

Alakítsd át az életed!

Mindenki boldog és kiegyensúlyozott életről ábrándozik, ám ez koránt sem olyan egyszerű mint ahogy az álmainkban szerepel. Gondolom te sem egyszer döntötted már el magadban, hogy "a mai naptól egészségesen étkezem", "a mai naptól rendszeresen sportolok", "jobban odafigyelek magamra" bla bla bla.. Egy csomó apró kis dologra oda kell figyelned, hogy minden működjön és ebben próbálok most segíteni nektek. 




Aludd ki magad! 

Az alvás ugyan olyan fontos, mint az evés, ivás vagy akár a lélegzés, csak sokan nem fordítanak rá elég figyelmet. Sokan úgy gondolják 3-4 óra alvás is elegendő lehet, de egy felnőtt szervezetnek ahhoz hogy teljesen egészséges maradjon 7-8 órára van szüksége. Az sem mindegy, hogy ez az intervallum mondjuk este 9-10 órától tart reggel 5-6-ig vagy hajnali 1-től tart reggel 9-ig. Sokkal nyugodtabban és pihentetőbben aludhattok az éjfél előtti órákban, mint hajnalban. Ezért fontos, hogy inkább korábban feküdjetek le mint hajnalban. Ha valaki túl stresszes életet folytat, az vezethet álmatlansághoz vagy egész éjszakán át tartó forgolódáshoz. Fontos, hogy próbáljátok elintézni az ügyeiteket és oldjátok meg a problémáitokat mire ágyba kerültök, különben rajtatok csattan az ostor. 




Fogyassz sok gyümölcsöt/zöldséget! Táplálkozz egészségesen.

Próbáljátok meg úgy alakítani az étrendeteket, hogy az elfogyasztott ételek 70%-a nyers étel legyen, vagyis csak a fennmaradó 30% álljon feldolgozott ételekből. Ezt próbáljátok kitölteni szénhidrátokkal és minőségi fehérjékkel. Legjobb reggel még éhgyomorra gyümölcsöket fogyasztani, mert ekkor szívódik fel legjobban a gyümölcsök vitamin- és tápértéke. A délelőtt folyamán célszerűbb még gyümölcsöket fogyasztani, mert ezeknek is van egy bizonyos cukor tartalma. Fontos, hogy ebéd előtt legalább 2 órával fogyasszátok el az utolsó gyümölcsadagot. Délután részesítsétek előnyben a dióféléket és az olajas magvakat, amik serkentik az agyműködést a kora esti órákban és segítenek fittnek maradni. Este pedig a legjobb választás a teljes kiőrlésű pirítós. 
Tévhit viszont, hogy este 6 után már nem ehettek, legtöbben még a munkából sem érnek haza addigra. Az utolsó étkezést az elalvásotok időpontjához kell igazítani. Az alvás előtt 3-4 órával fogyasszátok el a vacsorátokat, így mire ágyba kerültök, megszűnik a teltség érzet és nyugodtan tudtok aludni. 



Ebédre itt van egy remek recept:

Mozzarellás sertésszelet

Elkészítési idő: 25 perc
Sütés: 8 perc
1 adag: 450 KCAL

Hozzávalók: 
  • 60 dkg sertéskaraj 
  • 3 csomag mini mozzarella (ez kb. 30 dkg)
  • 3-4 darab paradicsom, vagy koktélparadicsomok
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma


Klopfold ki gyengén a karajt, sózd meg majd kevés olajon süsd át egy picit. Vágd apróra a bazsalikomot zúzd bele a fokhagymát és add hozzá az olívaolajat. Ebben a szószban forgasd meg a paradicsomokat és a lecsepegtetett mozzarellát. Az elősütött húst újra helyezd a sütőlapra, majd oszlasd el rajta a mozzarellát és a paradicsomot. 200 fokon addig süsd amíg a sajt rá nem olvad. Zöldségkörettel vagy sült burgonyával tálald. 

Az egészséges étrendnek nem a drasztikus kalóriacsökkentés a lényege, csak oda kell figyelned, hogy miből mennyit viszel be a szervezetedbe. 


Rendszerezd a tennivalóidat, ne stresszelj! 

Én a határidő naplóra esküszöm amit én magam kézzel töltök ki, de ha te a telefonodon használható alkalmazásokért rajongsz, akkor itt van néhány hasznos rendszerező alkalmazás. 


Remember the Milk

Ha valami fontos elintézni valód akad, tárgyalás, iskolai esemény, találkozás a barátnőiddel vagy egy randi. Ha valami elfogyott a hűtőből figyelmeztet a vásárlásra, vagy ha akad egy szabad órád a városban megnézheted, mit terveztél a hétre azon a környéken ahol éppen jársz. Minden teendődet nyugodtan vezetheted ebben a hasznos alkalmazásban.                                                                   
Letöltése: ingyenes        Ajánlott: Android, IPhone


Cozi 

Ez az alkalmazás hasonlóan működik, mint a Remember the Milk, csak ezzel egész családod napirendjét vezetheted, vagy készíthetsz a szerelmeddel is közös naptárat. Bevásárlólistát és heti menü listát is vezethetsz benne.     

Letöltése: ingyenes          Ajánlott: Andorid, IPhone

Végül.. Tippek a boldogabb életért! 

1. Tölts sok időt a szabadban - legalább 20 perc naponta csodákra képes, hosszú távon érzelmileg stabilabb lehetsz tőle, és pozitívabban fogsz gondolkodni.
2. Mozogj rendszeresen - Erősebb lesz az immunrendszered, és felszabadulnak a boldogsághormonjaid. 
3. Keress új hobbit - Teljesen mindegy, hogy az valami sport vagy esetleg kreatív tevékenység, a lényeg, hogy lefoglalja a szabadidőd valami olyan tevékenység aminek végzése közben jól érzed magad.
4. Hallgass zenét! - Állíts össze egy válogatást akár a számítógépeden vagy a telefonodon amiket szeretsz, garantáltan csökkenti a stresszt és jó kedvre derít. 
5. Tanuld meg elengedni a rosszat. - Lehet szó megbocsátásról vagy a problémák elengedéséről, lényeg hogy nem szabad a múlton rágódni és csak a rosszra gondolni. 



Niki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése