fűszeresen, kenve-kanalazva
Kinek?
Férfiaknak, borkedvelőknek, vérszegényeknek, szőlőskertre áhítozóknak.
Miért?
A forralt bor zamata nem csak az összebújós téli esték emlékeiben élhet. Miért ne kenhetnéd a vasárnap reggeli kalácsra, az ünnepi kuglófra, miért ne kanalazhatnád desszertként egy nagyszerű ebéd után? Fehérborral is kipróbálhatod, de azért a vörös az igazi!
Hozzávalók:
- 7 dl testes, félédes vörösbor
- 40 dkg cukor
- 1 csomag cukortakarékos befőzőszer,
- 1 fahéjrúd
- 4-5 szem szegfűszeg és szegfűbors
- narancshéj
Elkészítés:
A vörösbort forrald fel a fűszerekkel. Add hozzá a cukrot, a befőzőszert, és a tasakon található leírás szerinti ideig gyöngyözve főzd. A tűzről levéve a fűszereket távolítsd el belőle, majd a borzselét töltsd kisebb üvegekbe és gondosan zárd le. Fejre állítva hagyd, amíg langyosra hűl, azután fordítsd talpára az üvegeket. Ha a zselé megdermedt, akár ki is dekorálhatod az üvegeket.
Nehézség: nem olyan bonyolult mint amilyennek látszik
Eltarthatósági idő: 1 év
Mogyorókrém vagy csokis diókrém
édes torkoskodás
Kinek?
Édesszájúaknak, vegetáriánusoknak, gyerekeknek, a természetes ízek kedvelőinek, akinek nem számítanak a kalóriák.
Miért?
Isteni finom kalóriabomba! A csonthéjasok kimagasló vitamintartalmával és jellegzetes ízével, amelyet a méz tesz még selymesebbé. Reggelire egy szelet kenyér mellé, uzsonnára kekszre kenve, vagy csak úgy az üvegből kikanalazva, ha senki se látja..
Hozzávalók:
- 25 dkg mogyoró
- 12 dkg méz
- fél dl olaj (ha lehet hidegen sajtolt)
Elkészítés:
A mogyorót forrázd le, majd a magokat borító barna héjat távolítsd el. Tedd aprítógépbe és daráld le. Öntsd hozzá a mézet, az olajat és 1-2 percig keverd tovább, hogy lágy pép legyen belőle. Nem baj, ha maradnak benne mogyoródarabkák. Máris töltheted az üvegbe. Készíthetsz csokis-diós változatot is: ehhez a diót szárazon illatosra kell pirítanod, és amikor pépesíted adj hozzá 5 dkg, gőz felett megolvasztott étcsokoládét is.
Nehézség: könnyű
Eltarthatósági idő: hűtőben 1 hónapig
Niki
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése