2014. szeptember 25., csütörtök

Autumn Inspiration

Borzselé házilag
fűszeresen, kenve-kanalazva

Kinek? 

Férfiaknak, borkedvelőknek, vérszegényeknek, szőlőskertre áhítozóknak. 

Miért? 

A forralt bor zamata nem csak az összebújós téli esték emlékeiben élhet. Miért ne kenhetnéd a vasárnap reggeli kalácsra, az ünnepi kuglófra, miért ne kanalazhatnád desszertként egy nagyszerű ebéd után? Fehérborral is kipróbálhatod, de azért a vörös az igazi!



Hozzávalók: 

  • 7 dl testes, félédes vörösbor
  • 40 dkg cukor 
  • 1 csomag cukortakarékos befőzőszer,
  • 1 fahéjrúd
  • 4-5 szem szegfűszeg és szegfűbors
  • narancshéj

Elkészítés: 

A vörösbort forrald fel a fűszerekkel. Add hozzá a cukrot, a befőzőszert, és a tasakon található leírás szerinti ideig gyöngyözve főzd. A tűzről levéve a fűszereket távolítsd el belőle, majd a borzselét töltsd kisebb üvegekbe és gondosan zárd le. Fejre állítva hagyd, amíg langyosra hűl, azután fordítsd talpára az üvegeket. Ha a zselé megdermedt, akár ki is dekorálhatod az üvegeket.



Nehézség: nem olyan bonyolult mint amilyennek látszik
Eltarthatósági idő: 1 év



Mogyorókrém vagy csokis diókrém
édes torkoskodás

Kinek? 

Édesszájúaknak, vegetáriánusoknak, gyerekeknek, a természetes ízek kedvelőinek, akinek nem számítanak a kalóriák. 

Miért? 

Isteni finom kalóriabomba! A csonthéjasok kimagasló vitamintartalmával és jellegzetes ízével, amelyet a méz tesz még selymesebbé. Reggelire egy szelet kenyér mellé, uzsonnára kekszre kenve, vagy csak úgy az üvegből kikanalazva, ha senki se látja.. 



Hozzávalók:
  • 25 dkg mogyoró
  • 12 dkg méz
  • fél dl olaj (ha lehet hidegen sajtolt)

Elkészítés: 

A mogyorót forrázd le, majd a magokat borító barna héjat távolítsd el. Tedd aprítógépbe és daráld le. Öntsd hozzá a mézet, az olajat és 1-2 percig keverd tovább, hogy lágy pép legyen belőle. Nem baj, ha maradnak benne mogyoródarabkák. Máris töltheted az üvegbe. Készíthetsz csokis-diós változatot is: ehhez a diót szárazon illatosra kell pirítanod, és amikor pépesíted adj hozzá 5 dkg, gőz felett megolvasztott étcsokoládét is. 

Nehézség: könnyű
Eltarthatósági idő: hűtőben 1 hónapig



Niki 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése